Příprava auta: Od výměny pneu až výběr povinného ručení

Spousta lidí na jaře hodí auto do servisu maximálně kvůli přezutí ze zimních na letní pneumatiky. To se totiž dělá. Zapomínají přitom, že po zimě je vhodné autu dopřát odpovídající péči. Týká se to například kontroly kapaliny, údržby klimatizace, servisu brzd i důkladné jarní očisty od zbytků chemikálií z posypové soli. Pozornost si ale zaslouží i drobnosti jako stěrače či kontrola povinné výbavy. 

Pneumatiky – kvalita na první místě

Střídání ročních období vyžaduje střídání zimních a letních pneu na jaře a na podzim. Nejvhodnější dobou pro výměnu zimních pneu za letní je duben. Rozhodně není vhodné používat zimní pneumatiky v létě a naopak. Letní pneumatiky lépe brzdí, drží v zatáčkách a nevadí jim jízda na vodě. 

Na pneumatikách se nevyplácí šetřit. Staré a ojeté pneu mají negativní vliv nejen na jízdní vlastnosti, ale také zvyšují spotřebu a především ovlivňují bezpečnost jízdy. Nepoužívejte pneumatiky déle než 4 roky a to ani tehdy, jezdíte-li málo. Kvalitu pneu totiž snižuje nejen opotřebení, ale i “věk”. 

Doplňte kapaliny

Zkontrolujte a doplňte všechny kapaliny v autě. Něco zvládnete sami, něco pouze servis. Důležitá je zejména pravidelná výměna oleje, které prodlužuje životnost motoru a tím i celého vozu. Hlídejte si počet najetých kilometrů a do servisu zajeďte v doporučených intervalech. 

Nečekejte na rozsvícení kontrolky v autě. Oprava motoru patří k finančně nejnáročnějším. V případě potíží s motorem, okamžitě zastavte a nechte vůz odtáhnout do servisu. Včasná oprava vás vyjde levněji než výměna motoru.

Zkontrolujte brzdy

Selhání brzd je zážitek, který nechcete zažít. Budete-li dbát na pravidelnou údržbu brzdy, auto se vám odmění bezpečnou jízdou. V servise brzdy zkontrolují a v případě nutnosti doporučí výměnu brzdových destiček a kotouče, zkontrolují a doplní brzdovou kapalinu a prověří těsnost brzdového vedení.

Vyčistěte klimatizaci, vyměňte gumičky u stěračů

Blíží se období, kdy na klimatizaci nedáte dopustit. Neudržovaná a zanesená klimatizace však nejenže příliš nevoní, ale navíc v autě šíří škodlivé bakterie a plísně. Každé jaro nechte v servisu klimatizaci důkladně vyčistit a jednou za dva roky vyměňte kabinový filtr.

Myslete i na důležitý drobnosti. Prohlédněte si stěrače a vyměňte alespoň gumičky, ne-li celé stěrače. Nejedná se o žádnou velkou investici, přitom čisté okno je pro bezpečnou jízdu zásadní. Zkontrolujte, zda světla svítí. Nezapomeňte na povinnou výbavou, která má od loňského roku nová pravidla.

Kvalitní a levné povinné ručení 

Mrkněte se také na své pojištění a ujistěte se, že neplatíte zbytečně příliš mnoho za nic. Pojišťovny se o zákazníky přetahují a za stejné peníze tak můžete mít levnější pojištění s mnohem větším rozsahem, vyššími pojistnými limity i lepšími asistenčními službami.