Lze na povinném ručení ušetřit?

Ceny povinného ručení vzrostly na počátku roku průměrně o 13 procent. Důvodem byly zejména legislativní změny, které přinesl nový občanský zákoník. Pojišťovny ceny zvyšují zejména novým zákazníkům a mladým a rizikovým řidičům. Existují však i řidiči, kteří mohou naopak ušetřit.

Povinné ručení oproti výjimečně levným předchozím rokům výrazně zdražilo. Na vyšších cenách se promítly kromě občanského zákoníku také nově zavedené platby hasičům a odvody do Fondu zábrany škod. Nejvíce pocítí zdražení mladí a rizikoví řidiči z větších měst a to dokonce až o 25 procent.

Porovnat povinné ručení

Ceny povinného ručení sice stoupají, ale nejedná se o plošnou záležitost. To znamená, že povinné ručení je zdražováno pouze vybraným skupinám řidičů. Ti ostatní se mohou těšit i z možného poklesu cen. Pojišťovny totiž určují výši pojistného nejen podle výkonu vozidla, ale také podle řidiče, jeho věku, bydliště a zkušeností.

Dražší povinné ručení proto mohou očekávat mladší řidiči do 30 let, kteří jsou považováni za více rizikovou skupinu. To platí také pro řidiče z velkých měst, kde je pravděpodobnost nehody mnohem vyšší než v menších městech a obcích. Další skupinou, které se zdražování týká, jsou řidiči, kteří již způsobili jednu a více pojistných událostí.

Ušetřit mohou také lidé, kteří dlouhodobě jezdí bez nehod, a také ti, kteří vlastní auto s vysokou kubaturou. 

Najděte si levnější povinné ručení

Zdražení může být také důvodem ke změně pojišťovny. Konkurence je veliká a nabídky pojišťoven se mezi sebou hodně liší. V takovém případě se hodí některý z internetových srovnávačů.

Správné povinné ručení není pouze o ceně, ale také o rozsahu pojištění. Některé nabídky mohou být sice o pár korun dražší, ale mohou nabízet vyšší pojistné limity či vyšší rozsah pojištění (např. střet se zvěří či úrazové pojištění řidiče).