Co všechno si můžete připojistit k povinnému ručení?

Běžné povinné ručení většinou kryje rizika jen v rámci zákonného minima – výplatu odškodnění účastníkům nehody v celkovém limitu 35 milionů korun. V rámci různých připojištění lze ale získat další pojistná krytí, která obvykle zahrnuje až havarijní pojistka. Připojistit lze i lepší asistenční službu a další výhody. Proč se nespokojit s nejlevnější pojistkou?

Základní povinné ručení nabízí většinou pojistné krytí škod do výše 35 milionů korun. To je však podle řady odborníků málo. Vyšší pojistné krytí škod se může hodit hlavně při cestách do zahraničí. Zvýšit limit krytí na 50 milionů většinou stojí jen okolo 150 Kč ročně navíc. Proto se rozhodně vyplatí o něm uvažovat. Tím však možnosti připojištění k povinnému ručení rozhodně nekončí, posuďte sami:

Lepší asistenční služby

Prémiové varianty povinného ručení, případně připojištění vám umožní využívat lepších asistenční služby. Ta na rozdíl od základní varianty nabízí třeba příjezd asistenčního vozidla k nehodě, odtažení nepojízdného auta do nejbližšího smluvního servisu nebo i asistenci nejen při nehodě, ale i při běžné poruše vozidla. V základu také většinou nedostanete asistenční službu v zahraničí. I pro tu je nutné zvolit nadstandardní variantu povinného ručení nebo se připojistit.

Živly, čelní sklo, úrazové pojištění řidiče – možnosti tu jsou

Připojištění k povinnému ručení mohou krýt i další rizika, jak je tomu běžné v havarijní pojistce. Obecně lze dokonce říci, že se obě tyto pojištění začínají hodně podobat. Připojistit lze ochranu proti působení živlů, což při současných silných krupobitích může být výhodné. Připojistit si můžete i riziko škod na čelním skle obvykle do výše 5 000 – 10 000 Kč.

Pojišťovny obvykle běžně nabízí také úrazové pojištění řidiče a posádky vozu a pojištění ztráty zavazadel. Zejména pro obyvatele menších obcí může být výhodné také připojištění škod způsobených střetem se zvěří. Možnosti jsou skutečně široké a volba připojištění záleží vždy na vás. Důležité je také, zda máte havarijní pojistku či nikoli a tedy, zda už máte tato rizika kryta v jiném pojištění.

Základní povinné ručení? Opravdové minimum

Prémiová povinná ručení však nabízí i další zajímavé možnosti. Například pokud si sjednáte nejvyšší variantu povinného ručení u České pojišťovny, nebude mít případná první způsobená škoda vliv na bonus. Jiné pojišťovny třeba v nejvyšších variantách povinných ručení kryjí i škody na autě způsobené vandalismem nebo i odcizení vozidla.

Z nabídky pojišťoven je vidět, že základní povinné ručení představuje jen opravdové minimum pojistných krytí a nenabízí téměř žádné doplňkové služby. Je proto mnohem lepší zvolit většinou jen o pár stokorun dražší produkt s mnohem výhodnějšími podmínkami, případně si šikovně nakombinovat připojištění podle svého uvážení a nejčastěji hrozících rizik. Není to nic drahého