Pojištění motorových vozidel u vybraných pojišťoven

Trendem poslední doby je, že každá rodina vlastní přinejmenším jeden automobil. Rozmáhají se i případy, kdy vozidlo vlastní manžel i manželka. Proto je zcela na místě zvážit, ve které pojišťovně si zřídit pojištění vozidel. Vozidla mohou být pojištěny dvěma způsoby. Jeden z nich je státem povinován a druhý je zcela dobrovolný. V prvním případě se jedná o pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla na pozemních komunikacích v České republice. Tato služba je v okruhu veřejnosti mnohem více známa jako povinné ručení. Jedná se o soubor pojištění, který kryje nezbytné výdaje způsobené viníkem dopravní nehody na majetku druhých a třetích osob. Nekryje náklady na opravu vozidla samotného viníka. V praxi to znamená, že pokud způsobíte dopravní nehodu a máte zřízeno pouze povinné ručení, nemusíte si dělat starosti s uhrazením opravy vozidla druhého účastníka, případně škody na majetku třetí osoby.

Touto třetí osobou může být například město, stát nebo člověk, který pouze parkuje opodál a vaše vozidlo nějak poškodilo vozidlo jeho. Dalším pojištěním, které můžete pro své vozidlo zřídit, je havarijní pojištění, které na rozdíl od povinného ručení kryje i škody na vašem vozidle. S předem nastavenými smluvními podmínkami můžete například obdržet k uhrazení tak zvanou spoluúčast. U spoluúčasti se jedná o část prostředků vynaloženou na opravu vozu. Může se jednat řádově o pár tisíc korun. O zbytek škod se již postará pojišťovna. Spoluúčastí se tak zabrání například tomu, že si klienti budou nechávat proplatit kdejakou odřeninu. Jednou z výborných společností, která vám může vytvořit pojištění jako stvořené na míru, je ČSOB pojišťovna. Tato společnost působí na českém trhu již od roku 1992, kdy byla založena IPB pojišťovna. Ta se poté v roce 2003 sloučila s bývalou Chmelařskou pojišťovnou, která plynule přešla pod název ČSOB pojišťovna. Tento název již zůstal společnosti až do dnešních dní, kdy se na tuzemském trhu jedná o jednoho z klíčových pojišťovacích hráčů.

Další společností, která se soustředí na krytí rizik číhajících na nás v každodenním životě, je organizace působící na českém trhu již od neskutečného roku 1968. Její činnost byla samozřejmě pozastavena s nástupem komunistického režimu a monopolizací pojišťovacího trhu. V současné době ale Slavia pojišťovna navazuje na svou tradici inovativního přístupu ke klientům a neustále se rozvíjí ke spokojenosti všech jejích klientů.