Jak se pojišťovny staví ke škodám, za které může mráz?

Letošní únor a začátek března se nesl ve znamení mrazů hluboko pod nulou. Takto silný mráz nesvědčí ani našim plechovým miláčkům. Víte, jak je může poškodit? Jste dostatečně chráněni i před škodami vzniklými v důsledku silného mrazu? Pojďme se na to podívat blíže, aby vás mráz už nikdy nepřekvapil.

Teploty hluboko pod nulou se nevyplácí podceňovat. Silný mráz může poškodit auto a v nejhorších případech ohrozit i zdraví či lidské životy. Pojišťovny evidují zvýšený počet pojistných událostí a my se podíváme na nejčastější škody, za které mohou proklatě nízké teploty. Pro všechny případy platí, že je dobré mít sjednané kvalitní havarijní pojištění.

Ledové zmrazky rozbíjí čelní skla

Při a po sněhových vánicích problém představuje nejen sníh všude kolem nás, ale i sněhová čepice na autech. Sníh vždy odstraňte z celého auta, tedy i ze střechy a nejen z kapoty a skel. Jízda s ohromnou sněhovou čepicí na střeše sice vypadá zábavně, ale může ohrožovat vás i auta jedoucí za vámi.

Při vyšších mrazech vznikají ledové zmrazky na návěsech nákladních aut a dodávek, které mohou za jízdy snadno rozbít čelní sklo či poškodit kapotu aut jedoucích za ním. Tyto škody je nejlepší řešit v rámci připojištění čelního skla nebo havarijního pojištění. Povinné ručení lze uplatnit pouze tehdy, napíšete-li si SPZ aut, ze kterého zmrazky odlétly. V takovém případě ale budete potřebovat další důkazy (např. fotodokumentace, svědci, souhlas viníka).

Pozor na námrazu na oknech a čistá zrcátka

I během zimních mrazů je nutné dbát na bezpečnou jízdu, která není možná bez perfektního výhledu nejen z čelního, ale i skrze boční a zadní okno. Před jízdou proto důkladně očistěte všechny skla od mrazu a to po celé ploše. Rozhodně nestačí oškrábat pouze část okna, to může mít fatální následky. Nejčastěji pojišťovny zmiňují nehody, při kterých řidič se nedostatečně oškrábaným sklem neviděl chodce a porazil.

Perfektně čistá musí být také zpětná zrcátka, na kterých se během zimy rády usazují nečistoty. Před jízdou zrcátka zkontrolujte a v případě nutnosti je vyčistěte. To platí také pro chytré senzory u novějších aut. Parkovací senzory a kamery jsou náchylné na nečistoty, námrazu a sníh.

Problémem bývá přejezd z mrazivého venku do vyhřívaných garáží, kdy na zrcátkách prudká změna teploty vyvolá zamlžení. Odřít při parkování auto, které jste prostě neviděli, je otázka pár vteřin. Velice snadno si můžete ocitnout i na straně poškozeného. Viník bohužel většinou odjede, a pokud nemáte sjednané havarijní pojištění, opravu bohužel zaplatíte ze svého.

Pozor na nesprávné pneumatiky

Zákon v tomto případě hovoří jasně. Od 1. listopadu do 31. března jsou čeští řidiči povinni mít na svém vozidle zimní pneumatiky s patřičně hlubokým vzorkem. Pokud takový řidič zaviní nehodu, pojišťovna bude řešit i případnou souvislost s pneumatikami. To platí i pro zimní pneumatiky, jejichž vzorek je evidentně nadměrně opotřebovaný. Pokud pojišťovna souvislost prokáže, má právo snížit nebo odmítnout vyplatit pojistné plnění, pozor na to!

Naše rada: Před každou jízdou auto zkontrolujte a očistěte od sněhu a námrazy. Nemáte-li adekvátní výbavu včetně povinných zimních pneumatiky, do auta raději vůbec nesedejte.