Opravu poškrábaného laku hradit pouze z havarijního pojištění

Poškrábal vám nějaký “dobrák” lak u auta natolik, že to nelze přehlédnout a oprava vás nemine? Na povinné ručení se nespoléhejte. Pokud je viník neznámý, není po kom požadovat úhradu škody. Pomůže vám jedině havarijní pojištění. I v tomto případě však počítejte s tím, že zaplatíte minimálně spoluúčast.

S provozováním auta jsou spojené nemalé náklady. Nemusí se přitom jednat pouze o pohonné hmoty, pravidelnou údržbu nebo pojištění. Platit můžete i za škody, které jste si nezpůsobili vlastní vinou či chybou. Ochránit by vás mělo právě pojištění, proto si jej přece platíte. Pomůže vám ale v každém případě?

Jaké existují možnosti pojištění auta? Základním a zákonně povinným typem pojištění je odpovědnostní povinné ručení, z něhož jsou hrazené škody způsobené provozem motorového vozidla na majetku a zdraví jiných osob. Vedle povinného ručení lze dobrovolně uzavřít havarijní pojištění a další doplňková připojištění (např. úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění skel a další).

Pravidla u povinného ručení jsou zcela jasná. V případě, že vám jiný vlastník vozidla způsobí škodu, uhradí ji jeho pojišťovna. Co když si ale škodu na svém vozidle způsobíte svou chybou? Anebo vám vozidlo ukradnou? A když vám nějaký dobrák objede celé vozidlo klíčem? Pro tyto účely je vhodné mít uzavřené havarijní pojištění, které se vztahuje právě na tyto škody.

Havarijní pojištění chrání vaše peníze

Zavinit dopravní nehodu je otázkou chvilkové nepozornosti. Při drobné kolizi, kterou odnesou pouze plechy, opravu druhého stroje zaplatí pojišťovna. Ale co škoda na vašem autě? Nemáte-li havarijní pojištění, opravu si musíte zaplatit ze svého. Máte-li, pak zaplatíte alespoň spoluúčast, která bývá běžnou součástí havarijního pojištění a nejčastěji se pohybuje ve výši 5 000 nebo 10 000 korun.

Viníka nenajdete ani u živelných událostí, které na vašem autě mohou napáchat nemalé škody. Vcelku často řeší pojišťovny poškozená auta v důsledku vichřice, pádu stromu, krup, povodně i požáru. I zde platí, že opravu platíte ze své kapsy, pokud nemáte sjednané odpovídající havarijní pojištění. Ovšem dnes už některé pojišťovny nabízí možnosti připojistit si riziko živelných událostí v rámci povinného ručení.

Havarijní pojištění oceníte zejména při krádeži auta. Krádeže aut nejsou bohužel nijak neobvyklé a nejčastěji k nim dochází ve městech na veřejných parkovištích, v ulicích měst a dokonce i ze zabezpečených garáží. Jedná se o velice nepříjemnou událost, kterou opravou za vlastní peníze nevyřešíte.

Ochrání vás pojištění i před vandaly?

Vaše auto může poškodit také vandal, který se při jedné ze svých obvyklých nočních procházek v důsledku špatného psychického rozpoložení nebo jen tak, že se mu chce, rozhodne tu některé auto poškrábat klíčem, tu urvat zrcátko nebo rozbít okénko. Jen zřídkakdy se podaří vandala najít a dostat z něj peníze. Viník je neznámý, takže na povinné ručení nemá smysl se spoléhat. Pomůže vám jedině havarijní pojištění a to tak, že pojišťovna uhradí opravu nad výši sjednané spoluúčasti.

TIP: Pořídili jste si nové auto a chcete chránit své investice? Sjednejte si kvalitní havarijní pojištění, které si během pár minut porovnáte a uzavřete na ePojistka.cz.