Zákonné pojištění vozidel

Rozlišujeme dva základní typy pojištění vozidel: povinné ručení, které je už podle názvu nucen zřídit každý provozovatel motorového vozidla a tato povinnost je dána zákonem, a havarijní pojištění. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Havarijko“ je dobrovolné, záleží pouze na každém, zda se rozhodne si jej sjednat. Obecně je známo, že většina řidičů si pouze splní svou zákonnou povinnost a havarijní pojištění už si většinou nepořídí. Je to ale škoda, protože v případě, že zaviní nějakou dopravní nehodu, nejsou jejich vlastní škody kryty. Přitom sjednání povinného ručení a havarijního pojištění u jedné pojišťovny můžete získat výraznou slevu.

Abyste si vybrali tu nejlepší nabídku zákonného pojištění vozidel na současném trhu, je dobré využít povinné ručení porovnání. Jinde totiž nenajdete ucelenou nabídku od všech pojišťoven.

Nehledě na to, že už vybíráte z nabídek konkrétně navržených pro vás a váš vůz, takže jistě víte, kolik vás to bude stát. Povinné ručení ceník je také rychlý pomocník pro vyhledání informaci o povinném ručení, ale slouží spíše jen jako vzor pro vaši představu.

Vyberete-li si jednu z předestřených možností, můžete povinné ručení i online sjednat. ePojistka.cz pro vás totiž má ještě další slevy navíc, rozhodnete-li se na nic nečekat a splnit si svou zákonnou povinnost hned prostřednictvím svého počítače.

Povinnost zřídit si povinné ručení je dána zákonem, ovšem každý zákon se dá obejít. V případě zákonného pojištění se to však rozhodně nedoporučuje. Ne všechna legislativní nařízení mají svá opodstatnění, ovšem na silnicích si člověk nemůže být nikdy docela jist, že nezpůsobí nějakou škodu. Povinné ručení vám dá alespoň základní potřebnou jistotu pro tyto případy.

Navíc pokud byste si pojištění nezřídili, čekají vás nemalé finanční sankce, nehledě na to, že byste museli zpětně uhradit částku za všechny pojistná období, kdy jste povinné ručení zřízeno neměli.