Povinné ručení Rychnov nad Kněžnou

Povinné ručení musí mít uzavřené každý majitel vozidla, motorky, skútru, čtyřkolky či přívěsného vozíku. Je jedno, jestli je z Rychnova nad Kněžnou nebo Brna. Platí to pro všechny. Jak sjednat povinné ručení?

Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je zákonné pojištění. To znamená, že kdokoli, kdo vlastní například automobil, musí mít povinné ručení uzavřené. Pojištění eliminuje finanční dopady, které by mohly být spojeny s dopravní nehodou.

Povinné ručení a havarijní pojištění

V oblasti pojištění vozidel se hovoří o povinném ručení a havarijním pojištění. Hlavním rozdílem je zákonná povinnost. Zatímco povinné ručení je pojištěním zákonným a musí jej mít sjednané všichni vlastníci provozovaných vozidel, havarijní pojištění je dobrovolné.

Cílem povinného ručení je zajistit, aby poškozeným osobám bylo včas vyplaceno odpovídající pojistné plnění. Tedy aby jim byla nahrazena způsobená škoda.

Zatímco z havarijního pojištění se nahrazuje škoda vzniklá na vlastním vozidle. Pokud tedy někdo zaviní dopravní nehodu, pak za něj pojišťovna z povinného ručení zaplatí škodu třetím osobám a z havarijního pojištění škodu na vlastním vozidle.

Pokud by někdo pojištění auta sjednané neměl, musel by škodu platit sám. U povinného ručení by mu navíc hrozila pokuta až 40 tisíc korun.

Co kryje povinné ručení

Jak již uvedeno, smyslem povinného ručení je nahradit škodu na vozidle nebo újmu na zdraví vzniklou jinému účastníkovi silničního provozu.

Jednoduše řečeno, každý pojištěný, který způsobí havárii, má právo, aby za něj pojišťovna zaplatila škodu všem, kterým ji havárií způsobil. V rámci povinného ručení má pojištěný právo, aby za něj pojišťovna zaplatila následující:

  • újmu na zdraví,
  • škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou vozidla,
  • ušlý zisk vzniklý následkem havárie,
  • náklady na zdravotní péči, která byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění,
  • náklady spojené s právním zastoupením v případě prodlení pojišťovny s výplatou pojistného plnění nebo jeho neoprávněného odmítnutí či krácení.

Rozsah povinného ručení je dán zákonem. To znamená, že pojišťovny mají zákonem stanovené limity, které musí z povinného ručení vyplatit. Minimálním limitem je částka 35 mil Kč za každého zraněného nebo usmrceného a 35 mil Kč za poškození vozidla a ušlý zisk pro všechny poškozené.

Povinné ručení online a za pár minut

Povinné ručení je možné uzavřít na kterékoliv pobočce některé ze současných českých pojišťoven. Ovšem kdo chce ušetřit čas i peníze, vyplatí se tak učinit online. Online si totiž lze povinné ručení nejen sjednat, nýbrž především si během pár minut porovnat více konkurenčních nabídek.

Každý tak může snadno najít skutečně nejlevnější povinné ručení na trhu. Co je ke sjednání povinného ručení online třeba? Stačí jen velký technický průkaz a občanský průkaz pojistníka.

Do online srovnávače povinného ručení zájemce zadá tyto údaje o vozidle:

  • typ (osobní, užitkové, motocykl)
  • užití (běžný provoz, taxi, rozvoz zboží)
  • značka
  • modelová řada
  • motorizace

Pro získání přesnější ceny povinného ručení se dále vyplní rok výroby vozidla, věkbydliště a délka bezeškodního období (systém bonus/malus). To všechno jsou totiž faktory, které ovlivňují cenu povinné ručení.

Po vyplnění formuláře stačí kliknout na tlačítko „Spočítat cenu“ a objeví se porovnání povinného ručení. Pak už stačí vybrat nejvýhodnější povinné ručení. Pokud si člověk zároveň sjedná havarijní pojištění, bude mít cenu levnější.

Pár slov o Rychnově nad Kněžnou

Rychnov nad Kněžnou je okresním městem Královéhradeckého kraje ve východních Čechách. Rychnov nad Kněžnou se nachází na pomezí Orlických hor, kam každoročně vyráží tisíce Čechů za pěší turistikou, cyklistikou i zimními sporty.

Centrum města patří k památkovým zónám a mezi hlavní historické pamětihodnosti patří raně barokní zámek, třetí největší zvon v Čechách, synagoga a mnoho dalších.