Havarijní pojištění a vandalismus

Auta parkovaná na veřejných parkovištích, v ulicích i u supermarketů. Co mají společného? Téměř u každého vozidla se najdou drobné i větší promáčkliny, škrábance či oděrky. K největšímu počtu škod na autech dochází právě v důsledku neopatrného parkování a bohužel i vandalismu.

To, že k mnoha škodám dochází v důsledku parkování, je vcelku pochopitelné. Většina řidičů s tímto rizikem dokonce počítá a to zejména ve městech, kde parkování bývá problém. Parkování do malých prostor mezi auty si tu a sem vyžádá i menší náraz.

A někdy si za šťouchanec mohou i řidiči sami, pokud například zaparkují auto v zatáčce nebo téměř v křižovatce. Dojde-li k něčemu závažnějšímu, řidiči nemají problém se vzájemně zkontaktovat a náhradu škody vyřešit.

Havarijní pojištění a vandalismus hrají klíčovou roli v zajištění ochrany vozidla proti nepředvídaným událostem. V dnešní době, kdy vandalismus a poškození majetku jsou stále běžnější, je nezbytné mít vhodné pojištění, které zajistí pokrytí případných škod na automobilu způsobených záměrnými akty.

Mnohem závažnějším problémem je rozmáhající se vandalismus. Není neobvyklé, že řidič večer zaparkuje auto nepoškozené, a ráno jej najde s rozbitými zrcátky, poškrábaným lakem nebo propíchnutými gumami.

Projevy vzteku a beznaděje jsou v tuto chvíli pochopitelné, nicméně ničemu nepomohou. Škody je potřeba napravit a zaplatit.

Co je vandalismus

Vandalismus spadá v trestním zákoníku ČR pod trestný čin poškození cizí věci a definuje se jako „zničení, poškození nebo učinění cizí věci neupotřebitelnou a způsobením tak škody nikoli nepatrné“, stejně tak sem spadá „postříkání, popsání či pomalování barvou nebo jinou látkou“.

A jsou to právě auta, která si vandalové ke svému řádění vybírají rádi a často. Důvod je logický – spousta z nich bývá volně zaparkovaná na ulici nebo nehlídaném parkovišti, zároveň je celkem jednoduché je poškodit. Když se tak přidá zlý úmysl, nějaká ta hladina alkoholu nebo nevybité emoce, příležitost je na světě.

Vandalismus se týká aktů záměrného poškození nebo ničení majetku jiných lidí. Co se týče automobilů, vandalismus může zahrnovat poškození karoserie vozidla, poškrábání laku, rozbitá okna, poškození zrcátek a další nepříjemné úkony.

Tato situace je frustrující nejen kvůli finanční zátěži, která je s tím spojená, nýbrž také z důvodu ztráty pocitu bezpečí a soukromí.

Vandalismus může být náhodný, nebo cílený.

Náhodný – jsou to ty případy, kdy se auto stane předmětem poškození zkrátka proto, že je ve špatnou chvíli na špatném místě (zničení opilým kolemjdoucím, agresivními sportovními fanoušky apod.).

Takové jednání se velmi obtížně předvídá a je velká šance, že se mu dá vyhnout základními preventivními kroky.

Cílený – útočník jde vyloženě po konkrétním autě a ostatní ho nezajímají, byť stojí třeba hned vedle. Může to být třeba jako extrémní důsledek vyhroceného sousedského sporu nebo partnerského konfliktu.

Pod poškození cizí věci však spadá i neúmyslné poničení auta například na parkovišti a následné ujetí bez řešení situace s majitelem vozu. I když tu není úmysl ničit, stále je výsledkem škoda na vozidle a žádné vodítko k tomu, kdo ji spáchal.

Oblíbeným nástrojem vandalů je obyčejný klíč

Česká asociace pojišťoven uvedla, že průměrná škoda způsobená vandalem činí přibližně 25 000 korun. Nejčastěji přitom použijí klíč či jiný ostrý předmět. Mezi bizarní případy patří například nasypání cukru do palivové nádrže, polití auta ředidlem či sjetí s autem do řeky či jezera.

Obyčejný klíč je mezi vandaly oblíbeným nástrojem. Vandalové ho často používají k poškrábání laku na vozidle nebo k poškození karoserie. Tento druh vandalství je relativně jednoduchý a rychlý způsob, jak způsobit značnou škodu na vozidle, aniž by byl potřeba jakýkoliv sofistikovaný nástroj.

Pro majitele vozidla může být tato forma vandalismu velmi frustrující, protože opravy takových poškození mohou být nákladné a mohou vyžadovat značné úsilí a čas. Navíc, poškrábání laku nebo poškození karoserie vozidla může mít negativní dopad na jeho estetiku a snížit jeho hodnotu.

Jedním způsobem, jak minimalizovat riziko poškození vozidla vandaly, je parkovat na bezpečných a dobře osvětlených místech. Pokud má člověk možnost, měl by použít garáž nebo parkovací místo s kamerovým systémem.

Některá vozidla jsou také vybavena bezpečnostními systémy, jako jsou alarmy nebo kamerové systémy, které mohou snížit pravděpodobnost, že se vůbec stane obětí vandalství.

Je také důležité mít vhodné pojištění, jako je havarijní pojištění, které pokrývá škody způsobené vandalismem. To člověku poskytne klid vědomí, že i kdyby se na jeho vozidle něco stalo, má finanční krytí pro opravy a obnovu.

Nejčastější škody na vozidlech

Deset nejčastějších aktů vandalismu na autech

  1. Poškrábání laku klíčem – 45,5 %
  2. Poškození oken – 16,3 %
  3. Poškození karoserie – 9 %
  4. Krádež registračních značek – 6,2 %
  5. Krádež dílů včetně kol – 4,5 %
  6. Proříznutí pneumatik – 3,9 %
  7. Zapálení auta – 3,4 %
  8. Potřísnění vejci – 2,8 %
  9. Posprejování – 2,2 %
  10. Vypuštění vzduchu z pneumatik – 2,2 %

A motivace? Většina vandalů jsou obyčejní výtržníci a delikventi, kteří ke svému činu žádné zvláštní důvody nepotřebují. Auto jim jednoduše “vstoupí” do cesty, a tak jej pro svou zábavu poškodí.

Menší část si tímto způsobem vyřizuje účty se svým sousedem či jinou nepohodlnou osobu, protože nemají dost odvahy si problémy vyřešit osobně.

Například v Ústí nad Labem se policisté zabývali případem jistého “umělce”, který si s poškozením auta dal opravdu záležet. Za cíl svého útoku si vybral Škodu Octavii, kterou nejprve důkladně objel klíčem. Nad levé přední světlo poté vyryl tzv. smajlíka o průměru 20 cm a dalšího ještě většího vyryl na přední kapotu.

Menší smajlíky byly i na předních pravých dveřích. To však vandalovi nestačilo, a tak pod zadní okno ještě vyškrábal registrační značku. Majitel takto „vyparáděného“ auta byl jistě nadšen.

V každém případě platí, že vandalové jsou zřídkakdy identifikováni, odhaleni a dopadeni. Ačkoliv by si zasloužili za svůj čin být potrestáni, se škodami na svém autě se nakonec vlastník vozidla musí vyrovnat (a zaplatit) sám.

Havarijní pojištění – osvědčená ochrana před vandalismem

Havarijní pojištění je druh pojištění automobilu, které chrání vlastníka automobilu proti různým rizikům spojených s nehodami a poškozením vozidla. To zahrnuje kolize, havárie, pády stromů, zvířat, nicméně také vandalismus.

Zatímco povinné ručení ochrání majitele před škodami, které způsobí ostatním řidičům, havarijní pojištění mu pomůže s opravami vlastního vozidla v případě, že je obětí vandalismu nebo nějaké jiné nehody.

Pokud je řidič obětí vandalismu a má havarijní pojištění, může se těšit z několika klíčových výhod:

  1. Opravy vozidla: Havarijní pojištění pokryje náklady na opravy vozidla, které bylo poškozeno vandalstvím. To znamená, že dotyčný nemusí nést všechny náklady na opravy z vlastní kapsy.
  2. Snížení finančních ztrát: Bez pojištění by poškozený musel nést veškeré náklady na opravy a obnovu svého vozidla po vandalství. Havarijní pojištění snižuje finanční zatížení a pomáhá rychleji se vrátit zpět na správnou cestu.
  3. Klid a bezpečí: Vědomí, že má poškozený havarijní pojištění, mu poskytne pocit klidu a bezpečí, že pokud se něco stane, je chráněn.
  4. Snadná a jednoduchá náhrada: Proces náhrady škody je často relativně jednoduchý, pokud má majitel vozu platné havarijní pojištění. Kontaktuje svou pojišťovnu, nahlásí škodu a začne proces náhrady.

Každá pojišťovna nabízí různé druhy havarijního pojištění, a proto je důležité prozkoumat možnosti, které jsou nejvhodnější. Standardně havarijní pojištění zahrnuje poškození vozidla v důsledku kolize, převrácení, nárazu do pevné překážky nebo jiné nehody.

Vandalismus je také zahrnut jako součást havarijního pojištění, avšak doporučuje se prověřit detaily v pojištění a ujistit se, že vandalismus je explicitně uveden jako krytá událost.

Oprava každé takové škody stojí nemalé peníze. Pokud nějaký rozverný vandal přejede vozidlo klíčem, majitel si musí připravit několik desítek tisíc korun. Jen u “pouhé” Fabie vyjde oprava laku na více než 50 000 korun.

Průměrné náklady na opravu škod způsobených vandalem u Škody Fabie

  • Objetí celého vozu klíčem – 50 000 korun a více
  • Poškrábané dveře řidiče – 15 000 korun a více
  • Rozbité přední okénko spolujezdce – 1 500 korun a více
  • Ukradená anténa – 1 000 korun
  • Rozbité přední světla – 5 000 korun a více
  • Rozbité zadní světlo – 2 000 korun a více

Pro tyto případy existuje pouze jediné fungující řešení – havarijní pojištění. Havarijní pojištění kryje kromě škod způsobených při havárii či v důsledku krádeže a živelných událostí také škody způsobené právě vandalismem. Jediným zádrhelem může být výše spoluúčasti, kterou platí pojištěný.

Vyplatí se tedy přemýšlet nad rizikem vandalismu, a podle toho si sjednat i výši spoluúčasti.

Havarijní pojištění hraje důležitou roli při ochraně vozidla před vandalismem a dalšími nepředvídanými událostmi. Zajištěním správného pojištění se majitel vozu může vyhnout vysokým finančním ztrátám a zajistit si klid a bezpečí při řízení svého vozidla.

Před uzavřením pojištění je vždy dobré poradit se s odborníkem a vybrat si pojištění, které nejlépe vyhovuje konkrétním potřebám a požadavkům.

Prevence proti vandalismu

Jako vždy je nejúčinnější obrana před škodou zabránit tomu, aby se vůbec stala. K tomu je potřeba pochopit, jaké jsou rizikové faktory pro vandalismus na autě a jak je může řidič nebo majitel ovlivnit.

Několik tipů, jak chránit své vozidlo před vandalismem:

  1. Parkování na bezpečných místech: Parkovat na dobře osvětlených a rušných místech. Vandalové preferují opuštěná a tmavá místa, kde mají menší šanci být odhaleni. Parkovat v blízkosti budov, kamerových systémů nebo v bezpečných garážích.
  2. Bezpečnostní systémy: Využít bezpečnostních prvků, jako jsou alarmy, pohybové senzory nebo kamerové systémy. Tyto systémy mohou odrazovat vandaly, protože vědí, že by mohli být snadno zachyceni na kamerách nebo vyrušeni alarmem.
  3. Viditelnost cenných věcí: Neponechávat cenné předměty, jako jsou tašky, notebooky nebo mobilní telefony na sedadlech ve vozidle viditelné z venku. Vandalové mohou být motivováni k poškození vozidla, pokud vidí uvnitř cennosti.
  4. Vyvarovat se konfliktům: Pokud se člověk dostane do sporu nebo konfliktu s někým, měl by se vyvarovat eskalace situace a nedovolit, aby se to přeneslo na vozidlo. Někteří vandalové se mohou pokusit vyjádřit svůj vztek poškozením vozidla.
  5. Komunitní spolupráce: Zapojit se do komunitních iniciativ, jako jsou sousedské hlídky nebo programy sledování sousedství. Vzájemná spolupráce s ostatními sousedy může přispět k lepšímu monitorování a ochraně vozidel.
  6. Správné pojištění: Mít správné pojištění, které zahrnuje krytí vandalismu, jako je havarijní pojištění. Pokud se přesto stane, že se na vozidle objeví poškození způsobené vandalismem, havarijní pojištění poskytne finanční zajištění pro opravy a obnovu.
  7. Osobní uvážlivost: Být obezřetný a pečlivý, když se parkuje na veřejných místech. Pokud řidič vidí podezřelé osoby nebo chování, musí upozornit policii nebo správce parkoviště.

I když nikdo nemůže úplně vyloučit riziko vandalismu, tato opatření mohou pomoci minimalizovat pravděpodobnost, že se stane vlastní vozidlo cílem vandalů.