Obliba dronů v ČR narůstá – pojišťovny nabízí havarijní pojištění

Moderní technika kráčí kupředu mílovými kroky. Nejnovějším trendem v letectví jsou bezpilotní letadla neboli drony. Jejich možnosti lze využít v nejrůznějších oblastech. Avšak i jejich používání sebou nese četná rizika. Proto pojišťovny přichází na trh s havarijním pojištěním právě pro drony.

Jak zmapovat těžce dostupné terény či bezpečně kontrolovat příliš rozsáhlé areály? Pro tyto a další účely jsou stále častěji využívány bezpilotní letadla – drony.

Počet těchto bezpilotních letadel během posledních let narostl několikanásobně. Na počátku by se spočítaly na prstech jedné ruky, dnes jich Úřad pro civilní letectví eviduje více než 100. Počet nových žádostí je však několikanásobný.

Drony jsou stále dostupnější a jejich využití se rozšiřuje do různých oblastí. Existuje mnoho důvodů, proč se lidé zajímají o drony a jejich použití.

Co je to dron?

Dron je, jak bylo výše zmíněno, bezpilotní letoun. Drony se vyznačují schopností létat bez lidského řízení a mohou být vybaveny různými typy senzorů, kamerami, přístroji a dalšími zařízeními.

Existuje mnoho různých typů dronů, které se liší velikostí, tvarem, výkonem a použitím. Některé drony jsou malé a přenosné, zatímco jiné jsou větší a mohou nést těžší zatížení.

Některé drony jsou určeny pro rekreační a zábavné účely, zatímco jiné jsou vyvinuty pro profesionální použití v průmyslu, vědeckém výzkumu, vojenských operacích nebo pro komerční účely.

Profesionální drony různých velikostí si kvůli pokročilé technice, která zahrnuje především bezdrátové technologie, může pořídit doslova každý.

Nejmodernější drony jsou schopné vydržet ve vzduchu až desítky hodin. Na ty se však narazí v běžném životě výjimečně. Nejčastěji lze spatřit tzv. multikoptéry s více rotory, z nichž převládá kvadrokoptéra. Vyšší nosnost mají hexakoptéry a oktakoptéry.

Drony jsou obvykle vybaveny různými senzory, včetně GPS, gyroskopů, akcelerometrů a kompasů, které jim umožňují udržovat stabilitu a orientaci ve vzduchu. Ovládání dronu se provádí pomocí dálkového ovladače nebo přes mobilní aplikaci prostřednictvím bezdrátového přenosu signálu.

Proč právě drony

Drony mají široké využití. Používají se k práci i pro zábavu. Odpovídající využití pro ně našla zejména armáda (špionážní, průzkumné a naváděcí systémy), hasiči, policie, stavební společnosti, správci cest a železnic, nicméně také fotografové, filmaři a samozřejmě také dospělí i dětští nadšenci pro modelařinu.

Mezi nejčastější důvody obliby dronů patří:

  1. Fotografie a videografie: Drony umožňují získat úžasné pohledy a záběry z výšky. Lidé je využívají k pořizování vzdušných fotografií a videí z různých úhlů, což je lákavé pro amatérské fotografy a filmaře.
  2. Zábava a sport: Drony se staly populární zábavou pro lidi všech věkových skupin. Existuje mnoho dostupných modelů, které lze ovládat pomocí dálkového ovladače nebo chytrého telefonu. Někteří lidé se dokonce zapojují do závodů s drony, které se konají na různých místech.
  3. Profesionální využití: Drony se stávají důležitými nástroji pro profesionály v různých odvětvích. Například filmaři je využívají k natáčení filmových scén, realitní agenti je používají k focení nemovitostí z výšky a inspekční společnosti je využívají k prohlížení infrastruktury a kontrolám stavu budov.
  4. Výzkum a vzdělávání: Drony mají také velký potenciál ve vědeckém výzkumu a vzdělávání. Pomáhají badatelům a studentům sbírat data z těžko přístupných oblastí, jako jsou vysoké hory nebo hluboké lesy.

S narůstající oblibou dronů se v ČR zvyšuje také povědomí o potřebě dodržovat příslušná pravidla a nařízení pro jejich bezpečné používání. Ministerstvo dopravy ČR vydalo specifické předpisy pro provozování dronů, které zahrnují omezení letových výšek, povinnost registrace a další bezpečnostní opatření.

Je důležité, aby majitelé dronů dodržovali tato pravidla a používali drony zodpovědně, aby minimalizovali riziko nehod a zásahu do soukromí ostatních lidí.

Povinné ručení je povinné, havarijní pojištění je dobrovolné

Lehké drony využívané k rekreaci a pro sport povinné ručení (pojištění odpovědnosti) mít nemusí. Pro všechny ostatní drony je však pojištění odpovědnosti (povinné ručení) dané zákonem stejně jako v případě motorových vozidel. V případě, že dron při svém provozu způsobí škodu třetím osobám, pojištění tuto škodu uhradí.

Povinné je pouze pojištění odpovědnosti, a to pro provozovatele dronů, kteří s drony létají a natáčejí pro komerční účely nebo mají dron těžší jak 20 kg. Pojištění dronu je povinné také, pokud létá v kategorii OPEN A2, nebo v OPEN A3 s dronem těžším než 4 kg a také při létání v kategorii SPECIFIC.

Některé pojišťovny nárůst počtu dronů bedlivě sledují a na trh přichází s horkou novinkou – dobrovolným havarijním pojištěním pro drony.

Pojištění dronů vyjde na tisíce korun ročně

Stejně jako v případě vozidel nejde o levnou záležitost. Havarijní pojištění se v případě dronů vztahuje na samotný přístroj včetně všech součástí nutných k jeho provozu, řízení a ovládání.

V případě zájmu je možné si sjednat další připojištění, které se může vztahovat například na mimořádnou výbavu. Jedná se například o fotoaparáty, kamery či různá čidla. Tato zařízení mohou mít v mnoha případech stejnou i vyšší hodnotu než samotný dron.

Dron a případně i mimořádná výbava je pojištěná pro případ všech nahodilých škod, k nimž může dojít při vzletu, letu i přistání. Pojištění rovněž kryje riziko krádeže a škody způsobené živelnými událostmi v době nečinnosti (např. při uskladnění či při přepravě).

ČSOB nabízí jak povinné ručení, tak i havarijní pojištění dronů. Povinné ručení dronů začíná na částce 7 500 korun za rok a odvíjí se od maximální vzletové hmotnosti dronu. Cena havarijního pojištění je posuzována individuálně a závisí na typu bezpilotního letadla, nicméně také na hodnotě mimořádné výbavy.

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění dronů je druh pojištění, který poskytuje ochranu v případě, že dron utrpí fyzické poškození v důsledku nehody, pádu, kolize nebo jiných nepředvídatelných událostí. Tento typ pojištění může být užitečný, zejména pro majitele drahých nebo profesionálních dronů.

Havarijní pojištění dronů obvykle poskytuje náhradu za náklady na opravy, nahrazení poškozených součástí nebo dokonce celého dronu v případě ztráty. Pokrytí závisí na podmínkách pojištění a může se lišit v závislosti na pojišťovně a konkrétním plánu.

Při výběru havarijního pojištění dronů je důležité zvážit několik faktorů:

  1. Hodnota dronu: Vzhledem k tomu, že havarijní pojištění poskytuje náhradu za poškozený nebo ztracený dron, je důležité zohlednit hodnotu dronu při výběru pojištění. Vyšší hodnota dronu obvykle znamená vyšší pojistné částky.
  2. Rozsah krytí: Pečlivě prostudovat podmínky pojištění – jaké typy událostí jsou kryty a jaké jsou výluky. Například některá pojištění mohou vylučovat pokrytí při provozování dronu v určitých oblastech nebo při určitých druzích činností.
  3. Výše pojistného plnění: Jakou částku by pojišťovna poskytla v případě škody? Některá pojištění mohou mít stanovenou maximální výši pojistného plnění nebo mohou mít určité limity pro jednotlivé typy škod.
  4. Povinnosti a podmínky: Pečlivě přečíst jaké jsou povinnosti a podmínky pojištění, včetně oznámení o škodě, procesu nárokování a vylučování určitých situací, které by mohly vést k odmítnutí náhrady.

Před uzavřením havarijního pojištění dronů je vždy vhodné poradit se s odborníkem na pojištění a pečlivě zvážit své potřeby a provozní podmínky.