Ceny aut v Česku klesaly, prodejci prodělávali

Díky oslabení koruny až o sedm procent na podzim roku 2013 klesly ceny aut a patřily k nejnižším v zemích střední Evropy. Prodejci se však báli zvednout ceny z důvodu vysoké konkurence a kupní síly.

Několik týdnů byla česká auta nejlevnější v celé střední Evropě. Hlavním důvodem bylo oslabení koruny v důsledku zásahu České národní banky (ČNB), ke kterému došlo před více jak třemi měsíci.

Prodejci však na stávající situaci nemohli reagovat zvýšením cen, protože jim to nedovolila ani silná konkurence, ani kupní síla. Byl to závažný problém, protože čeští prodejci nakupují auta v eurech a prodávají je za české koruny.

Tlak konkurence je však vysoký, a proto se zatím žádný z prodejců neodvážil razantně zdražit ceny aut.

Tlak je vyvíjen také na vývoz aut

Česko je součástí otevřeného trhu a snížením cen velmi trpí. S problematikou cen se potýká i domácí automobilka Škoda Auto, která nedávné mírné zdražení odůvodnila růstem nákladů. Skutečným důvodem však je snaha vyrovnat cenové rozdíly mezi evropskými zeměmi.

Aktuální situace na trhu

Ceny aut v Česku se pohybují v různých cenových relacích. Pro nová auta obvykle platí, že jejich cena závisí na typu, značce a výbavě. Nejlevnější nová auta, jako například Škoda Fabia nebo Škoda Citigo, mohou být již od 285 000 Kč.

Cena nových luxusních a prémiových modelů se může pohybovat až okolo 3 000 000 Kč. Cena ojetin se může lišit podle toho, jaký je jejich stav a stáří. Průměrná cena se může lišit i podle druhu auta, obecně se dá říct, že za deset let staré ojeté auto se může zaplatit okolo 100 000 Kč.

Ceny nových aut v Česku v roce 2022 závisely na jednotlivých modelech. Nové malé vozy (např. sedan a kombi) se pohybovaly v rozmezí od 400 000 do 800 000 Kč. Luxusní SUV a limuzíny stály od 800 000 do 1 600 000 Kč. Osobní dodávky stály od 800 000 do 1 500 000 Kč. V závislosti na výbavě a značce se mohou ceny pohybovat ještě výše.

Ještě na konci roku 2021 byla větší nabídka ojetých aut, než v květnu 2022. Na trhu s ojetými auty mohou ceny v průběhu roku růst i klesat. V květnu 2022 byly odhadované ceny ojetých aut od 40 000 do 100 000 Kč, podle modelu, stavu a stáří auta.

V roce 2021 se výrazně prodlužovalo čekání na nové vozy, a tak klesal odprodej ojetých a zánovních vozů do autosalonů a bazarů. Po několika měsících se toto začalo projevovat výrazným propadem v oblasti nabídky ojetých vozů.

Po mnoha letech tak nastala situace, kdy poptávka po určitých typech vozů výrazně převyšuje nabídku. S tím pak narůstá i cena ojetých automobilů. Tento trend pak umocňují i problémy s dodávkami a zvýšení cen nových automobilů.

S nižší a zpožděnou produkcí nových vozů narůstají automobilkám náklady na jeden vyprodukovaný vůz, a i díky tomu nové vozy výrazně zdražují.

Ceny do budoucna nadále porostou, proto není dobré koupi nového nebo ojetého vozu odkládat. Inflace je pak vyšší především u ojetých automobilů.

Ceny rostou pomaleji

Zdražování se nejvíce dotklo vozů střední třídy, průměrné ceny nejnižších výbav vzrostly o 7,5 procenta. Největší podíl na tom měly benzinové motorizace, u kterých ceny narostly o 54 660 Kč. Růst v této třídě mimo jiné ovlivnilo navýšení základní ceny Opelu Insignia o 90 000 Kč a Škody Superb o 65 000 Kč.

Druhá kategorie je MPV s růstem 5,1 procenta. Velký podíl na tom měl 12,7 procentní nárůst u elektrických pohonů, kde například Citroën Berlingo zdražil o 125 000 Kč.

Kategorie mini vozů s benzinovými agregáty podražila v základních variantách v průměru o čtyři procenta. Za nejvíce oblíbenou kategorii posledních let SUV si zákazníci připlatí 3,2 procenta.

V dalším období bude podle Knapa zdražování pokračovat. Důvodem jsou nadále trvající problémy v dodavatelských řetězcích a pokračující válečný konflikt na Ukrajině. Významný vliv by na celou situaci mohl mít také negativní vývoj geopolitické situace na Tchaj-wanu, dodal.