Jsou bílá auta nejbezpečnější?

Bezpečnost automobilů je složitá otázka a závisí na mnoha faktorech. Barva vozidla, jako je bílá, obecně nemá přímý vliv na bezpečnost. Barva auta se týká spíše jeho viditelnosti a snadného rozpoznání, což může hrát určitou roli v prevenci nehod.

Při výběru nového auta by měl kupující zvážit i barvu automobilu. Může mu to v nejhorším případě zachránit i život.

Nicméně, hlavní faktory ovlivňující bezpečnost automobilů jsou technologické inovace, stav silnic, rychlost, jízdní dovednosti řidiče, používání bezpečnostních pásů a další faktory spojené s lidským chováním a dopravními pravidly.

Moderní automobily jsou vybaveny různými bezpečnostními systémy, jako jsou airbagy, ABS brzdy, kontrola stability a další, které mají za cíl minimalizovat riziko úrazů.

Důležité je také zdůraznit, že bezpečnost na silnicích je kolektivní odpovědností. Správné dodržování dopravních předpisů, řidičská opatrnost a vzájemný respekt mezi řidiči jsou klíčové pro snížení nehodovosti.

Celkově lze tedy říci, že bezpečnost automobilů je komplexním tématem a nelze ji jednoznačně spojovat s barvou vozidla.

Co říká statistika?

Která barva se řidičům líbí nejvíce? Má barva auta vliv na bezpečnost nebo je to nesmysl? Je statisticky dokázáno, že bílá auta jsou nejbezpečnější (bourají nejméně).

Bílá auta jsou totiž na silnici lépe vidět, více odráží světlo a tím jsou na silnici výraznější. Při koupi automobilu je opravdu důležité zvážit nejen koně pod kapotou, avšak i barvu auta.

V posledních letech se stala bílá barva moderní a často žádaná, kupují si ji lidé na ojetá auta, nicméně i na luxusní vozy. A jako bonus kupující dostane levnější auto, bílá barva se totiž považuje za základní, takže si nebude muset za lak nic připlácet.

Jestliže řidič zvolí tmavou barvu auta, měl by mít auto dobře pojištěné, ať ho případná nehoda nezaskočí.

Dobře pojištěný automobil

Tmavší auta jsou na silnici snadněji přehlédnutelná. Proto je důležité sjednat nejen kvalitní povinné ručení, nicméně také havarijní pojištění.

Jaké barvy letí nejvíce

Nejoblíbenější barva aut se může lišit v závislosti na regionu a individuálních preferencích lidí. Neexistuje jednoznačná odpověď, která by platila pro všechny.

V minulosti byla černá nebo stříbrná považována za tradiční a populární barvy pro automobily. Tyto barvy byly spojovány s elegancí a luxusem. Nicméně, v posledních letech se tendence mění a objevují se nové oblíbené barvy.

Dnes jsou častou volbou také bílá, tmavě šedá, modrá a tmavě hnědá. Také různé odstíny červené, zelené a žluté jsou stále populárnější. Některé z těchto barev získávají na popularitě díky módním trendům, vlivu reklamy a osobním vkusům.

Opět je důležité si uvědomit, že preference barev mohou být subjektivní a každý člověk si vybírá barvu auta podle svého vkusu, módních trendů, estetických preferencí a dalších faktorů.

Neexistuje žádný přímý vědecký důkaz, který by potvrzoval, že bílá auta jsou nejbezpečnější. Bezpečnost vozidel je ovlivněna mnoha faktory, včetně technologických inovací, stavu silnic, rychlosti, jízdních dovedností řidiče a dalších.

Barva vozidla, jako je bílá, může mít určité vlivy na bezpečnost v souvislosti s viditelností a rozpoznatelností. Bílá barva může být dobře viditelná ve dne i v noci a může lépe odrážet sluneční světlo. To může zlepšit viditelnost vozidla pro ostatní řidiče, což může pomoci předcházet některým nehodám.

Nicméně, i když může být bílá barva vnímána jako výhodná z hlediska viditelnosti, je důležité si uvědomit, že bezpečnost na silnicích závisí na mnoha dalších faktorech. j

Těmi faktory jsou například dodržování dopravních předpisů, řidičská opatrnost, stav silnic a používání bezpečnostních prvků ve vozidle, jako jsou bezpečnostní pásy a bezpečnostní systémy.

Je tedy důležité, aby řidiči dodržovali pravidla silničního provozu, byli pozorní a používali všechny dostupné bezpečnostní prvky, bez ohledu na barvu jejich vozidla.

Magnet na dopravní nehody

Situace se mění v závislosti na denní době – jiné barvy jsou dobře viditelné za světla a jiné zase za tmy. V době svítání a soumraku jsou nejohroženější skupinou řidiči černých vozidel. Pravděpodobnost dopravní nehody je u nich o 47 procent vyšší než pro řidiče bílých aut.

O čtvrtinu ohroženější jsou i pasažéři automobilů šedých, naopak auta v barvě růžové či žluté jsou nejbezpečnější.

„Zjištění by mělo být varováním především pro řidiče jedoucí v tmavých autech, kteří za svítání, soumraku a také za deště či mlhy otálejí s rozsvícením potkávacích a obrysových světel,” varuje odborník z Platformy Vize 0.

„Nebezpeční jsou i ti, kdo za těchto okolností používají jen světla pro denní svícení. Zadek jejich automobilu nejednou bývá pro ostatní téměř neviditelný.“

Za tmy patří k nejnebezpečnějším barvám červená. Podle výzkumu společnosti carVertical, největší online databáze záznamů o ojetých vozidlech, jsou červená auta dokonce těmi, co bourají nejčastěji. Ze všech červených aut, kontrolovaných na zmíněné platformě, mělo nehodu 60 procent, nejvíc ze všech zúčastněných barev.

Zde je však nutné vzít v potaz i fakt, že červená barva patří k oblíbeným volbám milovníků rychlosti a zájemců o sportovní auta, kteří se na silnicích mohou chovat jinak než běžní řidiči a výsledky výzkumu tak zkreslovat.

Pestré barvy jsou pro lidské oko lépe viditelné a příslušně zabarvená vozidla se zdají být blíže, než ve skutečnosti jsou. Týká se to především žluté, oranžové, jasně červené a světle modré. Barvy tlumené a tmavé, jako například tmavě modrá či zelená a černá, působí přesně opačně.